maanantai 23. heinäkuuta 2012

Marttailua: Tämän päivän ruoka eilisen ruokaa tuunaamalla

Meidän perhe tykkää punajuurista, niin säilötyistä kuin sellaisista säilömättömistäkin. Etikkapunajuuret on olleet omaa herkkuani ihan penskasta asti. Olisin syönyt niitä vaikka kuinka paljon, jos äiti ei olisi välillä toppuutellut. Punajuuren syömisen takia pissakin oli välillä aivan pinkkiä. ;-)

Meidän pieni neiti tykkää myös etikkapunajuurista ja hänkin söisi niitä vaikka kuinka paljon. Silloin tällöin annetaan aterialla muutama pala, jos niitä on pöytään katettu. Ja meillä ei ole koskaan ostettu säilöttyjä punajuuria, vaan ne on aina säilötty itse! Lapsuudessani ne olivat itse kasvatettujakin...

Oletteko muuten maistaneet voinokareella ryyditettyä, juuri keitettyä ja kuorittua punajuurta? Herkkua! Sellaiset pienet punajuuret on parhaita. Ne on sitten hyviä. Meillä tulee säännöllisesti syötyä haudutettuja punajuuria esimerkiksi lihan lisukkeena. Yleensä kerralla kypsennetään noin kilon verran punajuuria ja jos niitä jää aterialta yli, niin niistä saa tehtyä seuraavana päivänä vaikkapa ihanaa punajuuri-aurajuusto paistosta.




Punajuuri-aurajuusto paistos

kypsiä, kuorittuja punajuuria
sinihomejuustoa (Aura)
ruokakermaa
mustapippuria
suolaa

Pilko kypsät punajuuret uunivuokaan. Murenna sekaan sinihomejuustoa maun mukaan. Rouhi reilusti mustapippuria ja ripsauta hiukan suolaa. Ruokakermaa loraus tai pari. Uunissa noin 200-225 asteessa siten, että ruokakerma kunnolla kiehahtaa ja pinta hiukan paistuu, eli noin 20-30 min. Ruoka käy jo yksinään ateriasta vaikka salaatin kera. Sopii kyllä myös esimerkiksi pihvin lisukkeeksi. 

Jossain tutkimuksessa oli selvinnyt, että punajuuri kasvattaa OIKEASTI lihaksia. Mies oli tuon uutisen jostain havainnut... Että kannattaa syödä punajuurta!


Ei kommentteja: