torstai 18. helmikuuta 2016

Uunissa valmistettu hernesoppa

Hernesoppa valmistuu uunissa todella vaivattomasti ja esivalmistelujakin on vähän. Itse valmistan sopan aina puu-uunissa - laitan padan yöksi uuniin ja soppa saa hautua siellä aamuun asti. Maku on aivan mahtava!




Hernesoppa uunissa 
 
500 g Papuska luomu ruokaherneitä
500 g lihaa (esim. jauheliha)
1 iso sipuli
4 keskikokoista porkkanaa
1 valkosipulin kynsi
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
vettä

Herneet kannattaa laittaa likoamaan pataan tai kattilaan, jossa sopan aikoo valmistaa. Liota herneitä reilussa määrässä kylmää vettä useamman tunnin ajan tai esim. yön yli. Lisää herneiden joukkoon pilkottu sipuli, valkosipuli, kuoritut ja pilkotut porkkanat sekä hiukan mustapippuria ja suolaa. Lihan voi laittaa pataan raakana, esim. jauhelihan "murusteltuna". Lopullinen suolan määrä kannattaa säätää valmiiseen keittoon. Vettä saa olla uuniin laitettaessa reilusti ja sitä voi tarvittaessa käydä lisäämässä kypsymisen aikana, jos keiton kuivuminen epäilyttää. Itse valmistan ohjeen annoksen noin 4-5 litran vetoisessa kannellisessa padassa ja laitan vettä niin paljon kuin pataan mahtuu. Uunin lämpötila saa olla alkuvaiheessa noin 150-180 astetta ja kypsymisen lopussa noin 100 astetta siten, että keitto vain hiljalleen kuplii. Jäähdyttyään keiton voi jakaa annosrasioihin ja pakastaa, niin ei tarvitse koko viikkoa syödä pelkkää rokkaa. ;-)

Ei kommentteja: