Tunnustan, että hyvä ruoka ja juoma ovat minulle tärkeitä. Todella tärkeitä. Jo tässä vaiheessa haluan kuitenkin todeta, että mielestäni hinta ei välttämättä kerro siitä, onko jokin tuote laadukasta. Laatua voi saada kohtuullisella hinnallakin, kun ruuasta ja juomasta on kyse. Silloin täytyy ehkä itse nähdä vain hiukan tavallista enemmän vaivaa.
Minulle laadukasta ruokaa on sellainen, joka on mahdollisimman prosessoimatonta ja alkuperäistä maultaan ja rakenteeltaan. Esimerkiksi en halua lihaa, joka on tehtaassa nuijittu telojen välissä ja mureutettu keinotekoisten lisäaineiden avulla. Ostan mieluummin hirven paistin, joka on hetkeä aiemmin leikattu eläimen ruhosta. Tai käyn katiskasta pieniä ahvenia.
Monen tuttavamme mielestä meillä syödään outoa ruokaa. Eräs käytti jopa nimitystä pula-ajan ruoka. Tämä siksi, että meillä syödään paljon juureksia. Lantut, porkkanat, punajuuret yms., kaikki kelpaavat enemmän kuin hyvin. Niistä saa oikeita herkkuruokia ja vieläpä naurettavan edullisesti. Lihakin meillä on muuta kuin filettä, sillä file on suhteellisen mautonta ja aivan ylihintaista. Broilerista parasta ovat koivet ja reidet ja ne ovat lähes ilmaisia osia - noin pari euroa per kilo.
Kotimaisuus on ruuassa mielestäni ensisijaista. Valitsen suomalaisen tuotteen lähes poikkeuksetta. Poikkeukseen lukeutuvat mm. jotkin juustot sekä luonnollisesti viinit. Olen lisäksi siirtynyt enenevässä määrin suosimaan lähellä tuotettuja sekä pienten tuottajien tuotteita. Valtion taholtakin toitotetaan, että Suomen pelastus on pienet ja keskisuuret yritykset ja yrittäminen ylipäänsä, mutta mitään tukea he eivät kuitenkaan toimintaansa saa. Valtioltakin vain suurempaa keppiä. Siksi yritän omilla valinnoillani tukea yrittäjyyttä valitsemalla pientuottajien tuotteita.
Viikonloppuna kaupassa käydessään mies oli ostanut mahtavia Puruveden savukalan purkkimuikkuja. Nämä olivat savustamattomia, mutta yleensä meillä on savustettu versio. Niin hyviä! Mitä parhainta tapas-ruokaa. Samalla reissulla oli käynyt Alkosta kaksi pulloa Prykmestar olutta. Alkosta siksi, että kaupan puolella sama olut on laimennettuna sallittuun alkoholiprosenttiin ja siksi vetistä, kun taas Alkosta saa sitä oikeaa olutta, jossa on makukin tallella. Nykyään ostammekin ne muutamat oluet ja siiderit Alkosta ja pyrimme niissäkin valitsemaan kotimaisen tuotteen. Suosikkeja ovat mm. Vakka-Suomen, Suomenlinnan ja Kiteen panimoiden tuotteet. Muitakin hyvä varmasti löytyy. Suomenlinnan panimon Tin Soldier´s siideri on ehdoton suosikkini!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti