tiistai 13. elokuuta 2013

Käyttääkö lapsesi oikean kokoisia kenkiä?

Luin tänään sanomalehti Karjalaisesta jutun, joka käsitteli lasten kenkiä. Kirjoituksessa mainittiin, että 3/4 suomalaisista lapsista on liian pienet kengät. Kuvitella! Syyksi arveltiin meidän 4 vuodenaikaa, josta johtuen ostamme kenkiä aina kaudeksi kerrallaan. Ja lisäksi ostamme niitä liian vähän! Pakko näyttää juttu miehelle... ;-) 

Jutussa kerrottiin, että varsinkin pienten lasten (3-5) kenkien ei tulisi olla kovinkaan tukevat, että jalan rakenne ja lihaksisto pääsisivät kehittymään mahdollisimman luonnollisesti. Ihan pienille lapsille ei edes tulisi laittaa kenkiä tai niiden pitäisi olla avokantaiset ja hyvin leveälestiset, että varpaille olisi reilusti tilaa. Ns. liikkumavaraa kasvuikäiselle lapselle tulisi kenkiin varata 1,7 cm. Ja sama vara pitäisi olla myöskin sandaaleissa! Niin ja jutun mukaan jalka kasvaa aina noin 16 vuotiaaksi saakka - pojilla hiukan tyttöjä vanhemmaksi - ja lopullisesti luutuu vasta noin 20 vuotiaana.

Kun luin jutun, mietin, olenkohan ostanut lapsilleni kenkiä aivan väärin perustein. Ainakin kenkäkaupassa on tähän asti opastettu, että kävelevällä ja juoksevalla lapsella kengän pitäisi olla tukeva, mutta pohjastaan joustava. Eikö näin siis pitäisikään olla? Jaetaanko ns. erikoisliikkeissäkin vanhentunutta tietoa? Lehtijutun perusteena oli tanskalaisen asiantuntijan tieto ja näkemys... Minun täytyy tunnustaa, että varsinkaan sandaaleissa en ole kyllä noudattanut tuota ohjetta, vaan varaa on ollut yleensä vähemmän. Muissa kengissä tuo mainittu käyntivara on toteutunut suhteellisen hyvin. Joskus K-Kengässä - nykyisessä KooKengässä - myyjä opasti, että esim. 3-vuotiaalle lapselle, jonka jalka kasvaa erittäin nopeasti ja kengät voivat jäädä pieneksi jopa parissa kuukaudessa, käyntivaraksi voi ottaa 2,5 cm. Onko se sitten liian paljon?

No, sen ainakin tiedän, että meidän 1v8kk ja 3v8kk lapsille saa ostaa todella paljon kenkiä! Kesän alussa  poitsu sai uudet lenkkarit ja nyt on jo aika siirtyä isompiin. :-/



Ei kommentteja: